Γιατί χρειάζεται ο αυτοέλεγχος;

10-02-2017

 

 Απόσπασμα από το βιβλίο Ο Νόμος της Επιτυχίας.

 Τόμος B΄, σελ. 53-54

 

 

Η ενέργεια που οι περισσότεροι άνθρωποι σπαταλούν απερίσκεπτα, εξαιτίας της έλλειψης αυτοελέγχου, εάν οργανωνόταν και χρησιμοποιούνταν δημιουργικά, θα επέφερε ό,τι αναγκαίο και όποια πολυτέλεια επιθυμεί κανείς.

 

Ο χρόνος που πολλοί άνθρωποι αφιερώνουν στο κουτσομπολιό για τους άλλους, εάν ελεγχόταν και κατευθυνόταν δημιουργικά, θα επαρκούσε για να υλοποιήσουν το αντικείμενο του συγκεκριμένου, κύριου σκοπού τους (εάν είχαν).

 

Όλοι οι επιτυχημένοι έχουν υψηλό βαθμό αυτοελέγχου!

 

Όλοι οι «αποτυχημένοι» έχουν χαμηλό βαθμό, εν γένει μηδέν, σε αυτόν τον σημαντικό νόμο της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Μελέτησε τον πίνακα συγκριτικής ανάλυσης στο Εισαγωγικό Μάθημα και δες τον βαθμό αυτοελέγχου του Τζέσε Τζέιμς και του Ναπολέοντα.

 

Μελέτησε τους ανθρώπους γύρω σου και παρατήρησε, κερδίζοντας, πως όλοι οι επιτυχημένοι ασκούν αυτοέλεγχο, ενώ οι «αποτυχημένοι» επιτρέπουν στις ΣΚΕΨΕΙΣ, τις ΛΕΞΕΙΣ και τις ΠΡΑΞΕΙΣ τους να αλωνίζουν ανεξέλεγκτα!

 

Μία συχνότατη και καταστρεπτικότατη μορφή έλλειψης αυτοελέγχου είναι η συνήθεια της πολυλογίας. Οι σοφοί άνθρωποι, που ξέρουν τι θέλουν και που είναι αφοσιωμένοι στο να το αποκτήσουν, είναι φειδωλοί στα λόγια. Δεν υπάρχει κέρδος από έναν χείμαρρο ανεπιθύμητης, ανεξέλεγκτης και επιπόλαιης φλυαρίας.

 

Είναι σχεδόν πάντα πιο κερδοφόρο να ακούς αντί να μιλάς.

 

Ο καλός ακροατής μπορεί, μια φορά στις τόσες, να ακούσει κάτι που θα του αυξήσει τις γνώσεις του. Χρειάζεται αυτοέλεγχος για να γίνεις καλός ακροατής, αλλά τα οφέλη που θα αποκομίσεις αξίζουν την προσπάθεια.

 

Το να διακόψεις τον άλλον και να συνεχίσεις να μιλάς εσύ σε μια συζήτηση είναι μια κοινή μορφή έλλειψης αυτοελέγχου, η οποία όχι μόνο είναι αγένεια, αλλά στερεί και από αυτούς που το κάνουν πολλές πολύτιμες ευκαιρίες να μάθουν από τους άλλους.