ΜΕΛΙΣΣΕΣ μια τέλεια μικροκοινωνία

20-11-2013

Αν υπάρχει μια τέλεια και σοφά οργανωμένη κοινωνία, αυτή είναι σίγουρα η κοινωνία των μελισσών.

 Σε μια κυψέλη, μπορούμε να μετρήσουμε γύρω στις 80.000 μέλισσες. Η αποικία των μελισσών διευθύνεται από την βασίλισσα, την μοναδική θηλυκή μέλισσα που μπορεί  ν’αναπαράγει και την οποία μπορούμε να αναγνωρίσουμε από το μέγεθος της, που την κάνει να μοιάζει με σφήκα. Είναι πιο μακρόστενη και πιο μακριά από τις υπηκόους της, τις εργάτριες. Οι αρσενικές μέλισσες ή κηφήνες έχουν από την πλευρά τους σώμα τεράστιο και εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή.

 

Αρχιτέκτονες όταν πρέπει

 Άσχετα με το αν πρόκειται για μια απλή κοιλότητα σ’ένα δέντρο ή για μια κυψέλη, η κατοικία των μελισσών δεν τους παραδίδεται επιπλωμένη. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία, διαμορφώνουν μόνες τους το εσωτερικό της. Ορισμένες εργάτριες, οι κηροπαραγωγοί συλλέγουν με τα πόδια τους το κερί που τρέχει από την κοιλιά τους και το πλάθουν με τις σιαγόνες τους για να σχηματίσουν τις κυψελίδες, οι οποίες χρησιμεύουν σαν δωμάτια για τις νέες μέλισσες ή σαν αποθήκη για την τροφή. Μια κυψέλη μπορεί να κατασκευαστεί μέσα σε μία μόνο νύχτα!

 

Καταμερισμός εργασιών          

 Μόνο οι εργάτριες εργάζονται (το καλοκαίρι έως και 24 ώρες το 24ώρο) και η θέση τους είναι συνάρτηση της ηλικίας τους (ζουν 4 έως 5 εβδομάδες). Αρχίζουν από την 1η έως την 10η μέρα ως υπηρέτριες. Ο ρόλος τους είναι να γυαλίζουν τις κυψελίδες και μετά να ασχολούνται με το γόνο (ένα είδος παιδικού σταθμού για τις λάβρες). Για να θρέψει μία μόνο λάβρα, με το μέλι και την γύρη που συγκεντρώνεται  από τις συλλέκτριες, μια εργάτρια πρέπει να της κάνει 2.000 έως 3.000 επισκέψεις! Μετά γίνεται φρουρός στην είσοδο της κυψέλης (έως την 20η μέρα). Οι μέλισσες είναι ικανές να αναγνωρίζουν από την μυρωδιά τα μέλη της κυψέλης τους και οι άλλες αποδιώχνονται με χτυπήματα των ποδιών ή των κεντριών, αλλά η φρουρός αφήνει εκεί της ζωή της. Τέλος η εργάτρια γίνεται προμηθεύτρια και τότε συλλέγει.

 

Οι παρεξηγημένοι κηφήνες

 Ανάμεσα στους 400 περίπου υποψήφιους μνηστήρες που ξεκινούν την πτήση τους για να φλερτάρουν την βασίλισσα, μερικοί μόνο έχουν την να την τραβήξουν. Η πράξη εξελίσσεται εν πτήση, κατά την διάρκεια της οποίας οι εκλεγέντες χάνουν τα γεννητικά τους όργανα. Το σώμα της βασίλισσας είναι έτσι φτιαγμένο ώστε ο κηφήνας δεν μπορεί να τραβηχτεί χωρίς να ξεριζωθούν τα γεννητικά του όργανα. Τι θάνατος! Αλλά και εκείνοι που δεν αναπαράγουν δεν είναι πιο τυχεροί. Κατά την επιστροφή τους στην κυψέλη, αποδιώχνονται από τις φρουρούς και ανίκανοι να τραφούν, είναι καταδικασμένοι σε θάνατο.

 

Οι εργάτριες αναδεικνύουν τη βασίλισσα

Η βασίλισσα δεν δικαιούται παρά μία μόνο έξοδο, στην αρχή της ύπαρξής της, για μία γαμήλια πτήση διάρκειας 5 έως 20 λεπτών. Στη συνέχεια, παραμένει σε όλη της τη ζωή μέσα στην κυψέλη (4 έως 5 χρόνια). Αφού τελειώσει η ιστορία, φέρει στην κοιλιά της ένα απόθεμα σπέρματος για πέντε χρόνια. Εκείνη μόνη της αποφασίζει για το φύλλο των απογόνων της. Την ώρα της ωοτοκίας, ελευθερώνει ή δεν ελευθερώνει λίγο σπέρμα. Αφού γονιμοποιηθεί, το αυγό οδηγεί στην γέννηση θηλυκής μέλισσας. Αν δεν γονιμοποιηθεί γεννιέται αρσενική, δηλαδή κηφήνας. Γεννάει έως 2.000 αυγά μέσα σε 24 ώρες, δηλαδή πάνω  δηλαδή πάνω από ένα στο λεπτό. Αυτό είναι πλήρης απασχόληση! Αντίθετα, οι εργάτριες είναι αυτές που καθορίζουν, ανάμεσα στις θηλυκές  λάβρες, τις μελλοντικές βασίλισσες, έξι στο σύνολο τους.

Οι επιλεγμένες τοποθετούνται σε πιο άνετες κυψελίδες και παραγεμίζονται με βασιλικό πολτό, ένα πολύ θρεπτικό χυμό που εκκρίνεται από τις νεαρές μέλισσες. Μετά από έξι μέρες η λάβρα ζυγίζει 600 φορές περισσότερο από το αυγό. Είναι σαν ένα νεογέννητο να φτάνει τον ενάμιση τόνο βάρος μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Μετά από τρεις εβδομάδες, η λάβρα μεταμορφώνεται σε μέλισσα. Ανάμεσα στις έξι που επιλέγονται η πρώτη που θα βγει από το κελί της παίρνει το θρόνο θανατώνοντας τις υπόλοιπες. 

Δείτε επίσης:

Μέλι, το απόλυτο "must have" για να είστε όμορφες!