Νομός Ροδόπης

Ο νομός Ροδόπης με πρωτεύουσα την Κομοτηνή ανήκει γεωγραφικά στην Θράκη. Βόρεια συνορεύει με την Βουλγαρία, στα δυτικά του βρίσκεται ο νομός Ξάνθης, ανατολικά ο νομός Έβρου και στα νότια βρέχεται από το Θρακικό Πέλαγος με μήκος ακτών 58 χιλιόμετρα. Στα βόρεια του νομού βρίσκεται το ανατολικό μέρος της οροσειράς της Ροδόπης στην οποία οφείλει την ονομασία του.

Η γη της Ροδόπης έχει μια μακραίωνη ιστορία, που βυθίζεται στα βάθη των αιώνων. Είναι η γη που αντηχούσε από τη λύρα του Ορφέα και από ξεφάντωμα των Μαινάδων, ακολούθων του Διονύσου, θεού του αμπελιού και του κρασιού. Τα εύφορα χώματά της κράτησαν στα σπλάχνα τους δείγματα λίθινων εργαλείων από πυριτόλιθο του παλαιολιθικού ανθρώπου (10.000-7.000 π.Χ.), ενώ η Νεολιθική περίοδος, (4.500-3.000 π.Χ.) επιβεβαιώνεται από τις ανασκαφές οικισμού στην τούμπα της Παραδημής.

Η περιοχή της Ροδόπης, όπως και όλη η Θράκη, έγινε βυζαντινή επαρχία μετά την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης (330 μ.Χ.). Η ιστορία της ταυτίζεται με την εξέλιξη της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Είναι η εποχή που η Ροδόπη ενισχύεται με τειχισμένες πόλεις και φρούρια, απομεινάρια των οποίων συναντά κανείς ακόμη και στο κέντρο της Κομοτηνής. (Θεοδοσιανό φρούριο).

Κάντε κλικ και δείτε 

Αξιοθέατα στο Νομό Ροδόπης