ΑΡΧΑΙΑ ΛΕΙΒΙΘΡΑ-ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ Hot

http://theskati.gr/media/reviews/photos/thumbnail/300x220c/bb/d1/18/Photo-0011-52-1455215805.jpg
1527   5   0
 
ΑΡΧΑΙΑ#ΛΕΙΒΙΘΡΑ#ΤΑΦΟΣ#ΟΡΦΕΑ#Theskati.gr

Στοιχεία

Διεύθυνση
Σκοτίνα Πιερίας
Περιοχή
Πλαταμώνας
Latitude
40.0262834
Longitude
22.5360061

ΑΡΧΑΙΑ ΛΕΙΒΗΘΡΑ - ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ

Τα Λείβηθρα ήταν αρχαία πόλη της Μακεδονίας, σύμφωνα με την παράδοση στον τόπο αυτό είχε ταφεί ο Ορφέας.
 Η αρχική πόλη των Λειβήθρων καταστράφηκε όταν ο χείμαρρος Συς που πηγάζει από τον Όλυμπο, ξεχείλισε και γκρέμισε τα τείχη, τους ναούς και τα σπίτια της πόλης,ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Ακρόπολη του οχυρωματικού περιβόλου. Εξωτερικά λιθόστρωτα, νομίσματα και ειδώλια είναι τα βασικά ευρήματα των ανασκαφών που βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.
Τα Λείβηθρα θεωρούνται η πατρίδα του Ορφέα, ίσως η περιοχή που γίνονταν οι αρχαιότερες μυστηριακές τελετές και όπου λατρεύονταν οι Λειβηθρίδες Mούσες.Η παράδοση κάνει λόγο, επίσης, ότι ο Ορφέας πρέπει να γεννήθηκε, να έζησε ή να πέθανε εδώ ή στη γειτονική πόλη της Πίμπλειας. 
Η πόλη βρισκόταν, σύμφωνα με το Στράβωνα, στους πρόποδες του Ολύμπου κοντά στην Πίμπλεια που με τη σειρά της ήταν κοντά στο Δίον.
Ο αρχαιολογικός χώρος συμπεριλαμβάνει την πόλη, την ακρόπολη και το νεκροταφείο, περιβάλλεται από χειμάρρους που καλύπτονται από αιωνόβιο πλατανόδασος, η έκτασή του είναι 1.500 τ.μ. περίπου και αποτελεί τμήμα του κηρυγμένου αρχαιολογικού και ιστορικού χώρου του ορεινού όγκου του Ολύμπου. 
 
 
. Τα αρχαιολογικά ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη περιοχή κατοικήθηκε από τα προϊστορικά ίσως χρόνια μέχρι και τα βυζαντινά. Ιδιαίτερη σημασία για την προϊστορία της Mακεδονίας έχουν τα νεκροταφεία της Ύστερης Εποχής του Xαλκού (13ος - 12ος αι. π.X.) με άφθονα κτερίσματα. Τα ευρήματα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου. 

Photos

ΑΡΧΑΙΑ#ΛΕΙΒΙΘΡΑ#ΤΑΦΟΣ#ΟΡΦΕΑ#Theskati.gr
ΑΡΧΑΙΑ#ΛΕΙΒΙΘΡΑ#ΤΑΦΟΣ#ΟΡΦΕΑ#Theskati.gr
ΑΡΧΑΙΑ#ΛΕΙΒΙΘΡΑ#ΤΑΦΟΣ#ΟΡΦΕΑ#Theskati.gr
ΑΡΧΑΙΑ#ΛΕΙΒΙΘΡΑ#ΤΑΦΟΣ#ΟΡΦΕΑ#Theskati.gr

ΧΑΡΤΗΣ